Digitalni detoks – novi trend pozitivne promjene

20.7.2022.

Jeste li ikada osjetili stres ili nelagodu kada bi shvatili da niste sigurni gdje Vam je mobitel? Imate li naviku listanja društvenih mreža prije spavanja ili odmah nakon buđenja te repetitivnog provjeravanja mailova i ostalih obavijesti na ekranu? Imate li ikada osjećaj kao da svi vaši poznanici i prijatelji na društvenim mrežama vode zanimljivije živote od Vas? Ovdje navedene situacije, kao i sve ostale u kojima prisutnost nekog elektroničkog uređaja izaziva bilo kakav osjećaj stresa ili tuge, govore da je vrijeme za digitalni detoks.

Pojam digitalnog detoksa prvo je usvojen u SAD-u ('digital detox') kada su istraživanja pokazala veliku ovisnost o elektroničkim uređajima među populacijom. Ovdje se podrazumijeva uzimanje pauze od korištenja elektroničkih uređaja, koja može biti podijeljena na nekoliko sati svaki dan ili nekoliko dana odjednom. Ne postoji jedinstven recept već svatko mora pronaći svoju taktiku koja mu odgovara. Ovo se najviše preporuča djeci i tinejđerima, ali i svakome tko osjeća pritisak zbog pretjeranog korištenja uređaja.

Djeca i tinejđeri današnjice rođeni su u svijet potpuno ovisan o tehnologiji, te im je život bez intereneta potpuno nepoznat. Tehnologija nam uvelike olakšava živote i pruža puno više mogućnosti i slobode u vidu osobne i poslovne komunikacije i povezivanja, ali neki njeni aspekti (poput društvenih mreža) mogu uzrokovati tugu, depresiju i anksioznost. Većinom je tome razlog nesvjesno kontinuirano uspoređivanje vlastitog života s onim što se prikazuje na društvenim mrežama, što može dovesti do osjećaja da nam je život dosadan, tjelesne dismorfije (krivljenje slike o svome tijelu) ili stvaranja ovisnosti o tuđem odobravanju putem lajkova, komentara itd. 
Također, neprestana komunikacija s prijateljima i poznanicima putem društvenih mreža pruža nam nerealan osjećaj povezanosti, te isto tako može izazvati depresiju i tjeskobu zbog nedostatka stvarnog ljudskog kontakta (pogled, dodir, govor tijela). Iako imamo priliku biti u stalnoj komunikaciji s ljudima koji se mogu nalaziti bilo gdje na svijetu, ne smijemo zaboraviti kako je ipak najvažniji kontakt uživo kojega nijedna društvena mreža ne može zamijeniti.

Proces digitalnog detoksa svatko provodi sam, iako postoje i programi (čak i kod nas u Hrvatskoj) koji podrazumijevaju odvajanje od monbilnih uređaja na neko vrijeme. Iako na početku to možda zvuči zastrašujuće, svatko tko se u tome okušao reći će kako je to bilo vrlo pozitivno iskustvo.

Primjerice, postoje udruge za ekspedicije u prirodi koje ne dozvoljavaju prisutnost mobitela prilikom svih aktivnosti. Ovakvi programi najčešće su ispunjeni aktivnostima koje nas vraćaju u prirodu i pomažu stvoriti stvarnu povezanost s ostalim polaznicima, poput penjanja po stijenama, planinarenja, kampiranja, yoge itd. Svaki od tih programa ispunjen je aktivnostima koje ne daju priliku razvijanju želje za mobitelom i društvenim mrežama, a povratak prirodi i ljudima ima vrlo pozitivan utjecaj na psihičko (i fizičko) zdravlje. 
Digitalni detoks možete provesti i sami, ukoliko mislite da možete i da Vam pomoć nije potrebna. To je svakako moguće, ukoliko se pridržavate nekoliko jednostavnih i korisnih smjernica:
  • Postavite si ograničenja – u vidu korištenja uređaja npr. odredite određen vremenski period u danu kada ih nećete koristiti te si to vrijeme ispunite drugim aktivnostima
  • Budite realni – najveća pogreška koja se može dogoditi su nerealna očekivanja koja dovode do velikog razočarenja kada se ne ispune. Procijenite koliko u prosjeku vremena provodite koristeći uređaje te odredite realan vremenski period digitalnog detoksa.
  • Prilagodite proces sebi i svom životnom stilu – kao što smo već napomenuli, detoks može trajati nekoliko sati na dan ili nekoliko dana odjednom. Pronađite sistem koji vam odgovara.
  • Isključite obavijesti i tražite podršku – kako smo svi navikli koristiti društvene mreže u svakodnevnoj komunikaciji, naši se mobiteli puno puta na dan oglase s novom obavijesti ili porukom. Najlakši način kontroliranja potrebe za stalnim provjeravanjem poruka jest upravo isključivanje obavijesti koje nas ometaju. Također, obavijestite bliske ljude i one sa kojima ste u stalnoj komunikaciji da se želite odvojiti od mobitela, kako vam ne bi slali pretjerano mnogo poruka ili bili povrijeđeni što na iste ne odgovarate.
  • Ispunite dan zanimljivim aktivnostima – najčešće se uhvatimo listanja mailova i društvenih mreža kada imamo malo slobodnog vremena ili nam je dosadno. Ispunite si dan aktivnostima koje će vas držati zaposlenima i pružiti zadovoljstvo
Preporučene aktivnosti za ovakav tip detoksa su uvijek povezane s prirodom i kontaktom s ljudima. Ukoliko imate osjećaj da vam je putem društvenih mreža previše kontakta s ljudima, možete ići i sami. Planinarenje ili samo šetnja prirodom je vrlo dobra aktivnost zato što traje po nekoliko sati, uključuje vrlo zdravu fizički aktivnost, istražujete prirodu i ponovno dolazite u stvaran kontakt sa svojim fizičkim tijelom i umom. Ono može biti i zabavna društvena aktivnost ukoliko u to uključite nekoliko bliskih i dragih ljudi. Prilikom planinarenja imajte na umu nekoliko stvari: pripazite da odaberete stazu pogodnu za vašu fizičku spremnost, pripazite na prisutnost divljih životinja, nosite adekvatnu opremu te se opremite dovoljnom količinom vode i grickalica.
 
RawBite sirove energetske pločice stvorene su upravo za ovakve situacije, kada je potrebna zdrava i dugotrajna energija. One su rađene od suhog voća i orašastih plodova, te su izvor zdravih ugljikohidrata i masti, čime predstavljaju savršen snack za ovakav tip fizičke aktivnosti. Još neke zaninmljive aktivnosti kojima možete upotpuniti vrijeme prilikom detoksa jesu odlazak na plažu (zbog čega je ljeto upravo savršeno vrijeme za detoks), šetnja s ljubimcem, isprobavanje novih aktivnosti poput jahanja, ronjenja itd.
 
Izvori:
  • https://www.outwardboundcroatia.com/blog/digitalni-detox-novi-izazov/
  • https://hr.brainmain.net/10488870-what-is-a-digital-detox
  • https://amplitudemagazin.com/digitalni-detoks/
  • https://www.zadarskilist.hr/clanci/24062022/svima-je-potreban-digitalni-detoks
  • https://www.verywellmind.com/why-and-how-to-do-a-digital-detox-4771321

Zimski fitness izazov – ove zime budite u najboljoj formi života!

Zimski fitness izazov – ove zime budite u najboljoj formi života!

Zima je stigla, donoseći sa sobom hladne temperature i neprekidni izazov održavanja aktivnog načina života. No, umjesto da se povučete pod pokrivač i čekate proljeće, pozivamo vas da prihvatite naš zimski fitness izazov! Ostanite aktivni, održite formu tijekom hladne sezone i blagdana, te unaprijedi
Minimalizam u svakodnevnom životu – kako se fokusirati na 'ono bitno'?

Minimalizam u svakodnevnom životu – kako se fokusirati na 'ono bitno'?

U današnjem ubrzanom ritmu života, gdje se pretjerano nameće važnost materijalnog bogatstva, minimalizam se ističe kao osvježavajući pristup, pozivajući nas da se vratimo na ono suštinsko. U ovom blogu istražit ćemo kako primjena minimalizma može transformirati našu svakodnevicu, smanjujući 'nered'
True Gum dobio je certifikat „B Corp“ – što to zapravo znači?

True Gum dobio je certifikat „B Corp“ – što to zapravo znači?

Tržište se mijenja: sve je veća potražnja za ekološki prihvatljivim proizvodima, od tvrtki i proizvođača se traži transparentnost i poštenje, a zdraviji izbori na vrhu su liste prioriteta sve većeg broja potrošača diljem svijeta. B Corp certifikat dobivaju tvrtke koje se dokazano odnose

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se