Feng shui – dobra energija u vašem domu

29.7.2022.

Feng shui poznat je svim dizajnerima interijera, jer je njegova glavna uloga pravilno rasporediti namještaj i dekoracije u domu kako bi energija mogla lako njime teći. Pod time, misli se na upotrebu namještaja pravilnog oblika, njegovo pozicioniranje s obzirom na strane svijeta i ostalih elemenata u domu, ali i nastojanje da svaka prostorija bude čim ugodnija onima koji u njoj obitavaju jednako koliko i posjetiteljima.

Postoji mnogo elemenata feng shui-a na koje bi trebalo pripaziti pri reorganizaciji doma, a ukoliko se tek upoznajete s tim pojmom, u nastavku vam donosimo neke općenite savjete i vjerovanja na kojima se ova tehnika temelji:

Ulaz u dom
Hodnik na ulazu u dom prva je prostorija u koju ulaze gosti, ali i vi sami kada dolazite kući. Upravo zato je ova prostorija predstavnik generalne energije doma, stoga bi trebalo dobro obratiti pažnju na to da ulaz bude čist i uredan. Nadalje, cipele i kaputi trebali bi imati svoje posebno mjesto na vješalicama i u ormariću za cipele, kako bi put ulaska u kuću mogao proći neometano i prostor ne bi izgledao natrpano. Put ulaska dobre energije, kao i izlaska dobre energije, mora biti čist i prohodan – kaže feng shui. Hodnik bi također trebao biti dobro osvijetljen, bilo na prirodan način ili upotrebom lampi. Dobra osvjetljenost simbolizira dobru energiju.
Čistoćenje i organizacija prostorija
Koliko je bitna čistoća ulaza u dom, toliko je ona važna i u ostalim prostorijama. Ukoliko nam je dom zapušten i neuredan, predstavlja da je naš život jednako takav. Pri čišćenju doma, feng shui preporuča sljedeći redoslijed: uvijek treba započeti si ulazom u dom (hodnikom), zatim prijeći na kuhinju (u kojoj bi trebalo biti izloženo čim manje predmeta, a to možemo postići upotrebom ormarića).
 
Sljedeća na rasporedu je spavaća soba, koja je mjesto odmora i obnavljanja energije te zato mora biti uredna i ugodna. U spavaćoj sobi rasvjetu nemojte postaviti direktno iznad kreveta već upotrijebite manje stolne lampice koje ćete pozicionirati na strane kreveta, i pripazite na poziciju kreveta – s ulaznih vrata ne smije biti direktan pogled na krevet. Ovo su 3 glavne prostorije, a sve ostale (ured, podrum...) čistite na kraju, iako i njima treba posvetiti jednaku pažnju kao i svim ostalim prostorijama.

Višak predmeta i natrpanost prostorija

Jedan od najvažnijih načela feng shuia je (uz čistoću) umjerenost u količini predmeta u domu. Pretrpanost prostorija uzrokuje nakupljanje loše energije (u domu i nama samima) i remeti cjelokupan njen tok. Isto tako, u nama i našim posjetiteljima izazivati će nemir i osjećaj nelagode. Zato je vrlo važno da svaki predmet ima svoje mjesto, te da nijedan kutak doma ne bude pun nepotrebnih stvari. Redovito se pokušavajte riješiti predmeta koje ne koristite, na način da ih prenamijenite, premjestite ili reciklirate.

Razbijeni i neupotrebljivi predmeti, kao i napuknuti tanjuri, čaše, prozori itd., ne smiju se nalaziti u vašem domu. Bolju energiju doma donijeti će jeftin set novih tajura nego skupocjen set okrhnutih. Razbijeni predmeti predstavljaju lošu eneregiju i uzrokuju da se ona u domu nakuplja.

Prazni kutci doma i prohodnost

U svakom domu trebalo bi biti nekoliko „praznih kuteva" koji će biti dobro osvjetljeni. Oni omogućuju prostoriji da diše i samim time ćemo se i mi u njima osjećati ugodnije. Ukoliko svakoj prostoriji omogućimo jedan prazan kutak, posebice ukoliko je osvjetljen prirodnom svjetlošću, obogatiti ćemo je prohodnošću i vizualno ju učiniti većom. Najčešća greška koja se događa jest ostavljanje nepotrebnih predmeta (npr. prljave odjeće ili cipela) u praznim kutevima, što bi se svakako trebalo izbjegavati.

Prohodnost je važna u doslovnom smislu te riječi: pregledajte svoj dom i svako mjesto na kojemu morate zastati jer vam neki predmet „stoji na putu" treba reorganizirati tako da možete neometano prolaziti po svim prostorijama.

Biljke i ostale „žive dekoracije"

Još jedna važna stavka u domu su biljke. Kućne biljke zelene boje i drvenastih stabiljki predstavljaju životnu energiju. U prostorije poput dnevnog boravka i hodnika trebalo bi postaviti biljke velikih zelenih listova koje će pridonijeti dobroj energiji doma. Izbjegavajte u svoj dom postaviti biljke s trnjem, a jednako je važno da u domu nemate trule ili umiruće biljke jer one narušavaju zdravu energiju doma i uzrokuju nakupljanje loše energije.

Žive dekoracije poput akvarija s ribicama (koji su u kineskoj tradiciji ukrašavanja doma uvijek poželjni) ne smiju se nalaziti ispred bilo kojih ulaznih vrata, kao niti imati pogled na stepenice. Čist akvarij s živim i zdravim ribicama ima jednak učinak na dom kao i zdrave biljke – obogaćuje dom životnom energijom. 

Personalizacija doma

Na kraju, najbitnije je da vaš dom bude namješten i uređen prema vašem ukusu. Pokušajte koristiti namještaj pravilnih geometrijskih oblika (npr. puni krugovi ili kvadrati umjesto polukruga i duguljastih pravokutnika) jer se time postiže udobnost. Dekoracije mogu biti kakve god želite – važno je da se vi osjećate ugodno! Ipak, potrebno je pripaziti na upotrebu boja, primjerice: ljubičasta boja nije preporučljiva za bojanje zidova već možete koristiti predmete u toj boji, kao što je i crvena boja zidova preporučljiva za spavaću sobu, ali uvijek treba ostati umjeren. Bijela boja zidova predstavlja čistoću i pruža dobru podlogu za uređenje, ali ne smiju svi zidovi u kući biti bijele boje. Umjerenost je ključ pravilno uređenog doma. Ukoliko vas zanima tema organizacije životnog prostora, kliknite ovdje. 

Izvori:

  • https://www.vivre.hr/blog/feng-shui-u-vasem-domu/
  • https://indizajn.rtl.hr/inspiracija/noviteti/prirodniji-i-sretniji-zivot-feng-shui-savjeti-za-uredenje-doma-u-2020-godini/
  • https://sensa.story.hr/Dobar-zivot/Dom/a22097/Feng-shui-redoslijed-ciscenja-prostorija-u-domu.html
  • https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/feng-shui-6-stvari-koje-unose-negativnu-energiju-u-vas-dom---478994.html
  • https://www.thespruce.com/create-good-feng-shui-in-your-home-1275057
  • https://www.architecturaldigest.com/story/simple-ways-to-use-feng-shui-in-your-home

Ljubavlju prema zdravoj prehrani 'izgurajte' zimsku depresiju

Ljubavlju prema zdravoj prehrani 'izgurajte' zimsku depresiju

Ono smo što jedemo! U borbi protiv zimske depresije i poboljšanju kvalitete ljubavnog života, ljubav prema zdravoj prehrani može biti izvanredno sredstvo. Osim što pruža nutrijente koji podržavaju mentalno zdravlje, zdrava prehrana daje energiju, potiče zdrav libido te omogućava zajednič
Aktivnost bez teretane: Kako održavati formu kod kuće

Aktivnost bez teretane: Kako održavati formu kod kuće

Cilj fizičke aktivnosti nije samo stvaranje mišića ili gubitak kilograma. Ona je ključna za održavanje cjelokupnog zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog. No, s obavezama koje nam nameće svakodnevica, ponekad se čini kao da nemamo dovoljno vremena ili resursa za redovite posjete teretani. Ali, ne
Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

Najslađi dan u godini, Valentinovo, je stiglo! U vrijeme kada ljubav i pažnja zavladaju, što bi moglo bolje to prikazati od zdravih i ukusnih veganskih delicija koje odišu duhom Valentinova? Bez obzira jeste li sami ili u paru, ovi recepti su savršeni način da proslavite ljub

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više