Izradite sami svoj kostim za maškare!

14.2.2023.

Karnevalske povorke ubrzo će krenuti posvuda, a temelj dobre povorke i maskirane zabave su originalne, zanimljive i vesele maske. Ono što je tijekom ovih događanja često posljedica je povećano stvaranje otpada, ali se to može zapravo vrlo lako spriječiti – ako sami izradite svoju masku u zero waste duhu. Originalnost i kvaliteta maske time će samo porasti, jer nitko ne može replicirati masku koju ste sami izradili kod kuće. Detaljnije o tome kako maškare mogu postati zero waste pisali smo u prošlogodišnjem blogu, a ove vam godine donosimo savjete za bojenje tekstila!
Vjerujete li nam kada kažemo da je bojenje tekstila zapravo vrlo stara navika, te kako su vjerovatno naše bake i prabake još davnih dana bojile odjeću – bez kemijskih boja? Istina je da, slično kao i uskršnje pisanice, staroj odjeći možemo udahnuti novi život uz pomoć potpuno prirodnih namirnica. 
Prirodno bojenje tkanine
Priroda nam je dala pregršt izvora pigmenta, te najčešće nema potrebe za kupovanjem boja za tkaninu, već možete samo zaviriti u svoj ormarić s namirnicama! Namirnice poput luka, cikle, čajeva, lista celera, avokada, kurkume ili borovnica dovoljno će dobro odraditi posao.
Kod bojenja tekstila, prvi je na redu izbor odjevnih predmeta koje ćemo bojiti. Bojati se mogu isključivo prirodni materijali, bilo da koristite prirodne načine bojenja ili boju za tekstil. Sintetski materijali jednostavno neće upiti boju, dok materijali poput pamuka, lana, vune i svile vrlo dobro upijaju. Isto tako, bijeli(svijetli) odjevni predmeti puno će bolje upiti boju negoli tamni. Dakle, za svoju ili djetetovu ovogodišnju masku možete izvući stare bijele pamučne majice, hlače, pidžame itd. 
Nakon što ste izabrali odjevni predmet koji ćete obojati, potrebno je materijal pripremiti kako bi bolje i dugotrajnije upio boju. Željeni predmet potrebno je prvo oprati normalnim postupkom kako bi se uklonile eventualne nečistoće, a zatim prokuhati. Prokuhavanjem tkanine u vodi s malo octa ili soli dubinski ćete ju očistiti i stvoriti pogodni temelj za boju. Ocat i vodu pomiješajte u omjeru 1 šalica octa na 4 šalice vode, a sol u omjeru pola šalice soli na 8 šalica vode. Prokuhajte tekućinu te kada ona prokuha dodajte i odjevni predmet koji bojite i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 2 sata. Predmet još jednom temeljito isperite u hladnoj vodi i spreman je za bojenje!
Nakon pripreme materijala slijedi priprema namirnica pomoću kojih ćete bojati svoje odjevne predmete. Za žutu izaberite kurkumu ili lišće celera, za ljubičastu korijen cikle, rozu možete postići pomoču sušenih latica ruže ili hibiskusa, svjetlosmeđu pomoću kore od luka itd. Čim više materijala stavite u vodu, tim će boja biti intenzivnija. Vrijedi napomenuti kako će svježe namirnice postići življu boju, dok će suhe (poput čaja ili kore od luka) rezultirati zagasitijim bojama. Isto tako, pokušajte ne miješati 'boje' tj. ne prokuhavati istovremeno namirnice koje daju različite boje – jer žuta + plava u slučaju prirodnih bojenja neće nužno rezultirati zelenom. Namirnice nasjeckajte i pustite da provriju, a zatim kuhajte barem 2 sata kako bi ispustile pigment.
Sada je vrijeme za bojenje tkanine. 
Odabran odjevni predmet dodajte u vodu gdje su bile namirnice (i iz koje ste iste izvadili) i – pogodili ste – kuhajte! Uz svo ovo kuhanje, vjerujemo da ćete se osjećati malo poput kemičara, a isti taj entuzijazam će dijeliti i vaša djeca, pogotovo ako ih uključite u izradu kostima za njih samih. Djeca sve mogu vidjeti kroz svjetlo igre, a biranje odjevnih predmeta, sjeckanje namirnica i često prokuhavanje u njima će pobuditi osjećaj kreativnosti i zaigranosti. Rezultat takve energije zasigurno neće biti loš.
Materijali se moraju kuhati nekoliko sati, ili ih možete ostaviti da odstoje preko noći (zamislite uzbuđenje kada nakon prekonoćnog odmaranja vaše dijete napokon ugleda rezultat).
Tie dye
Želite li postići jednoliku obojanost, predmete položite u vodu bez prethodnog vezivanja i gužvanja – bitno je da je na svim mjestima predmet jednako namočen. Za malo interesantniji rezultat i postizanje neočekivanih, originalnih uzoraka – isprobajte tehniku koja se zove tie dye. U slobodnom prijevodu s engleskoga - sveži i oboji!
U tom je slučaju potrebno mokru tkaninu nagužvati i vrlo čvrsto vezati gumicama ili tanjim užetom (bitno je da ne popusti prilikom kuhanja ili namakanja). Za jednolih, spiralni uzorak, oko drške kuhače namotajte tkaninu, da izgleda 'kao puž', te čvrsto obuhvatite gumicama. Dobiveni uzorak biti će spiralan i neobičan, a kostim – originalan! Ukoliko budete htjeli na svojim kostimima nešto i naslikati, trgovine za hobije uvijek su dobro opremljene kistovima i bojama za tekstil. Želimo vam veseo i šaren karneval! 
Izvori:
https://green.hr/sam-svoj-modni-kreator-obojite-tkaninu-na-prirodan-nacin/
https://brickzine.hr/bojenje-tkanina-zabavni-i-iznenadujuci-proces/
https://sensa.story.hr/Dobar-zivot/Moda/a5351/Bojenje-tkanina-prirodnim-bojama.html
https://www.novilist.hr/life/sto-da/bojenje-odjece-prirodnim-sredstvima/?meta_refresh=true
https://www.tiedyeyoursummer.com/Technique/how-to-tie-dye
https://www.dharmatrading.com/techniques/tiedye/tie-dye-instructions.html

Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više