Nedjeljni reboot – Jedan dan tjedno samo za vas

7.2.2024.

U svijetu stalne povezanosti, ubrzanog ritma života i sveprisutnog stresa, lako je zanemariti (ili potpuno i zaboraviti) vlastite potrebe za opuštanjem i obnavljanjem energije. Zato je važno odabrati jedan dan u tjednu koji će biti posvećen isključivo nama. Bilo da je to nedjelja, ili neki drugi slobodan dan koji si sami odaberete, 'nedjeljni' reboot postaje ključni element očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja. 
'Spa day' – luksuz ili nužna potreba?
Nedjeljni reboot nije i ne treba biti luksuz – jer to je nužnost koja ima duboki i pozitivan utjecaj na naše mentalno i fizičko zdravlje. Prema nekim istraživanjima, redovito prakticiranje opuštajućih aktivnosti jednom tjedno može značajno smanjiti razinu stresa i anksioznosti. Kroz meditaciju i disanje, tijelo se oslobađa napetosti, uravnotežuje se lučenje 'hormona stresa' (kortizola), a um postaje otporniji na izazove svakodnevnog života.
Stres je reakcija tijela na prijetnje iz okoline, što su u prošlosti bile po život opasne prijetnje – kao što su predatori. Danas više takvih prijetnji nema, ali to ne znači i da nema stresa. Plaćanje računa, briga o obitelji, velike količine 'vrlo važnog' posla i poslovnih zadataka, prepirke sa partnerom i prijateljima i slične situacije stavljaju nas u stanje stresa. Kako gotovo da ne prođe dan bez stresnih situacija – najčešće se nesvjesno nađemo u stanju kroničnog stresa koji ima ozbiljne posljedice na naše mentalno i fizičko zdravlje.
Osim toga, nedjeljni reboot pomaže poboljšati kvalitetu sna. Digitalni detox prije spavanja omogućuje mozgu da se opusti, čime se potiče duboki san i obnavljanje tijela. Zdrav san ključan je za kognitivne funkcije, emocionalnu stabilnost i općenito dobrostanje.
Kada zanemarimo potrebu za opuštanjem, suočavamo se s povećanim rizicima od 'burnout-a', smanjenom produktivnošću te čestim problemima sa koncentracijom i odlučivanjem. Opuštanje nedjeljom postaje investicija u našu ukupnu dobrobit, pružajući nam energiju i snagu koja nam je potrebna kako bismo se nosili s izazovima tjedna. Osim toga, redoviti odmor smanjuje rizik od kroničnih bolesti, poput srčanih problema ili visokog krvnog tlaka.

Kako provesti svoj opuštajući dan?
To je vaš dan – provedite ga kako god želite! Ukoliko ste imali emocionalno i fizički iscrpan tjedan, provedite ga u vlastitom miru i tišini uz dobru knjigu i šalicu čaja ili toplu kupku. Ukoliko radite sjedilački posao i osjetite da vam nedostaje fizičke aktivnosti – idite i provozajte se na bicikli ili uspnite na najbliži vrh. U nastavku donosimo nekoliko ideja za nedjeljni reboot:
  • Jutarnja meditacija i disanje
Započnite dan meditacijom i vježbama disanja kako biste smirili um i osvježili tijelo. Pronađite miran kutak, sjednite udobno i posvetite nekoliko minuta tišini, fokusirajući se na svoje disanje. Po završetku meditacije možete u sebi ili na glas izgovoriti svoje ciljeve za nadolazeći tjedan, ali s fokusom na svoju dobrobit.
Ova praksa pomoći će vam stvoriti pozitivan mindset za novi tjedan. Isto tako, vježbama disanja ostavljamo sve probleme i brige iza sebe i čistimo um – metaforički i doslovno.
  • Iskoristite opuštajuć utjecaj prirode
Provedite neko vrijeme na svježem zraku, bilo u parku ili šumi. Šetnja u prirodi ima blagotvoran učinak na tijelo i um, oslobađajući nas stresa i pripremajući za nadolazeće izazove.
  • Kreiranje popisa ciljeva za tjedan i pisanje dnevnika
Nedjelja je savršeno vrijeme za planiranje. Sjednite s bilježnicom i napišite popis ciljeva koje želite postići tijekom nadolazećeg tjedna. Postavljanje jasnih ciljeva pomoći će vam da ostanete fokusirani i organizirani.
Ukoliko osjećate da ste preopterećeni, možete u to vrijeme pisati i dnevnik. Zapišite sve svoje misli, što vas tišti i i stvara vam pritisak, rastužuje ili usrećuje. Izbacivanje 'negativnih' emocija na papir kreira osjećaj rješavanja tereta, dok zapisivanje situacija i osjećaja koji su vas usrećili pomažu da se na njih fokusirate i da ih zapamtite. Pisanje dnevnika je vrlo jednostavna, ali učinkovita taktika za olakšavanje stresa.
  • Kućni spa dan
Uključite omiljenu glazbu, upalite mirisne svijeće i stvorite vlastiti spa ambijent kod kuće. Topla pjenušava kupka, rutina čišćenja kože i opuštajuće aktivnosti poput čitanja knjige ili gledanja omiljenog filma mogu dodatno unaprijediti vašu nedjelju. Ukoliko to upotpunite zdravim obrocima i najdražom grickalicom (poput kokica) uz film i knjigu, dan će vam biti pravo osvježenje.
I ne zaboravite na spa tretman vašeg uma – ostavite društvene mreže i ostale internet platforme po strani. Ovo je vaš dan, uživajte u svom zasluženom odmoru i slobodnom vremenu!
Zato, odvojite vrijeme za sebe nedjeljom. To nije sebično, već odgovorno upravljanje vlastitim zdravljem. Nedjeljni reboot nije samo povlastica, već esencijalna praksa koja čini temelj za sretan, zdrav i uspješan život.
Neka ovi mali rituali postanu dio vaše nedjelje. Osmislite svoj vlastiti nedjeljni reboot koji će vam pomoći da se osjećate osvježeno, motivirano i spremno za sve što vam novi radni tjedan donosi. Sjetite se, briga o sebi je ključna za uspješan život.

Izvori:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20046037#:~:text=Cortisol%2C%20the%20primary%20stress%20hormone,fight%2Dor%2Dflight%20situation.
https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/zasto-je-odmor-vazan-za-zdravlje-20100921
https://www.novilist.hr/life/akutni-i-kronicni-stres/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323324
https://www.apa.org/topics/stress/health

Ljubavlju prema zdravoj prehrani 'izgurajte' zimsku depresiju

Ljubavlju prema zdravoj prehrani 'izgurajte' zimsku depresiju

Ono smo što jedemo! U borbi protiv zimske depresije i poboljšanju kvalitete ljubavnog života, ljubav prema zdravoj prehrani može biti izvanredno sredstvo. Osim što pruža nutrijente koji podržavaju mentalno zdravlje, zdrava prehrana daje energiju, potiče zdrav libido te omogućava zajednič
Aktivnost bez teretane: Kako održavati formu kod kuće

Aktivnost bez teretane: Kako održavati formu kod kuće

Cilj fizičke aktivnosti nije samo stvaranje mišića ili gubitak kilograma. Ona je ključna za održavanje cjelokupnog zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog. No, s obavezama koje nam nameće svakodnevica, ponekad se čini kao da nemamo dovoljno vremena ili resursa za redovite posjete teretani. Ali, ne
Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

Najslađi dan u godini, Valentinovo, je stiglo! U vrijeme kada ljubav i pažnja zavladaju, što bi moglo bolje to prikazati od zdravih i ukusnih veganskih delicija koje odišu duhom Valentinova? Bez obzira jeste li sami ili u paru, ovi recepti su savršeni način da proslavite ljub

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više