Umirite um i postignite balans – meditacijom

2.11.2022.

Što je zapravo meditacija?

Suprotno generalnom mišljenju i predrasudi, bit meditacije nije očistiti glavu od misli i potpuno ih utišati. Iako se to često dogodi kao posljedica redovite i uspješne meditacije, zapravo je cillj postići stanje visoke svjesnosti o vanjskom svijetu koji nas okružuje i sebi samima. Ona nas uči živjeti u trenutku, prihvatiti sve što nam život donese bez borbe ili dubokog analiziranja situacije.

Meditacija je tehnika opuštanja uma od stresa i negativnih osjećaja kako bi bolje i punije proživjeli iskustva svakodnevnog života. Ona nas također uči kontrolirati misli i emocije tj. kako ne dozvoliti negativnim mislima da nas potpuno obuzmu i imaju kontrolu nad time kako se ponašamo i osjećamo. Dakle, cilj nije zaustaviti misli već ih naučiti prihvatiti i kontrolirati. 

Kako znati je li meditacija „za vas"?

Vrlo je jednostavno – meditaciju može raditi baš svatko. Ona nije rezervirana samo za budiste, monkove i indijce, već bi ju trebali prakticirati svi. Zašto je to tako?

Nakon što smo ukratko objasnili glavni cilj meditacije, možda vam je već postalo jasnije zašto je ona tehnika prilagođena svakom ljudskom biću; osim što pomaže opustiti nas, ona također može biti dobar pomoćnik u pobjeđivanju depresije, tjeskobe i ostalih negativnih stanja uma. Sva ova stanja rezultat su konstantnog nekontroliranog toka „crnih" misli, čiji je jedini cilj da nas sabotiraju i truju svakodnevicu negativom. Svi smo se mi nekada s njima susreli i znamo kako nije lako s time se boriti, ali meditacija je jedna od tehnika koja u tom procesu uvelike pomaže. Ona nam pomaže da shvatimo kako te misli nisu stvarne, već da je naš svakodnevni život prepun divnih mjesta, događaja i ljudi.

Koje vrste meditacije postoje i kako izabrati jednu za sebe?
Postoje razne vrste tj. oblici meditacije jer se kroz godine populariziranja meditacije počelo razvijati sve više oblika prilagođenih potrebama modernog čovjeka. Ipak, meditaciju možemo svrstati u dvije glavne grupe: meditacija s fokusom i meditacija bez fokusa. Druge dvije podgrupe su vođena i samostalna meditacija. 
Meditacija s fokusom najčešće se prakticira, a objekt fokusa indivudalno se može mijenjati. U fokusu može biti neka radnja (poput disanja, hodanja, trčanja, slikanja itd.), predmet (svijeća, sunce, kristali i poludrago kamenje itd.), ili mantra (riječ, rečenica, misao, slog). 
Oblici meditacije s fokusom najčešće se izvode sjedeći, gdje je bitno sjediti uspravno i u prostoru gdje nema pozadinskih zvukova koji će ometati koncentraciju. Fokus na disanje najpopularniji je oblik meditacije, jer nas disanje podsjeća da smo živi i vraća pažnju na ono što je zaista bitno: našu stvarnost i nas samih. U ovom obliku sjedimo uspravno i fokusiramo se na prirodni tok našeg disanja, bez pokušaja da ga kontroliramo, te nastojimo držati fokus čim dulje. Sve misli koje nam ulete u glavu i pokušaju omesti koncentraciju treba prihvatiti i pustiti da prođu, bez analiziranja kako i zašto su ovdje. Sličan utjecaj imaju sve ostale meditacije s fokusom, bilo da sjedimo ili se krećemo, otvorenih ili zatvornih očiju.

Postoje neki oblici meditacije u pokretu, npr. meditacija u jogi, hodu ili trčanju. Ovakav tip meditiranja u fokus stavlja sve što se u organizmu događa tijekom te fizičke aktivnosti, ali i osvještava vanjski svijet s kojim se tijekom nje suočavamo. Ovdje se postiže jednaki efekt kao tijekom statične meditacije; da se podsjetimo da smo živi sada i ovdje te dobijemo bolji uvid u svoje tijelo i misli, kako oni funkcioniraju i kako da uskladimo njihovo funkcioniranje. 

Zadnji oblik meditacije s fokusom kojeg ćemo se dotaknuti je ona s mantrom. Mantra je fokus na riječ, rečenicu ili slog. To može bit neka riječ čiji intenzitet želimo manifestirati u svom životu npr. snaga, ljubav ili uspjeh. Rečenica može biti što god poželimo, a smatramo kako bi nam pomoglo u svakodnevici tj. neka rečenica koja će nas motivirati i dati nam snage da se izborimo s onim što nas koči ili guši u osobnom napretku. Najpoznatiji slog za mantre je svakako Om, za koji se smatra da njegovim izgovaranjem postižemo vibraciju jednaku onoj u svemiru (da sve u svemiru vibrira tom jednakom vibracijom). 

Svaki ovaj oblik može biti vođena ili samostalna meditacija, ovisno o razini iskustva i preferencama svakog pojedinca. Ukoliko ste početnik i ne znate sa sigurnošću sami kako meditacija funkcionira, vođeni oblik mogao bi vam za početak biti korisniji. Možete se uključiti u grupne meditacije, gdje ćete zajedno s grupom pojedinaca pokušati pronaći mir u tadašnjem danu. Ukoliko ste privatna osoba koja najviše uživa u vlastitom miru i tišini, moderne tehnologije današnjice mislile su i na to. Postoje razni kanali na youtube-u, ali i aplikacije za meditaciju koje pružaju mnoge vrste i oblike vođenih meditacija. Ovisno o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazite, izaberite tip vođene meditacije koji vam najviše odgovara. Ona može biti meditacija afirmacije prije spavanja, mindfulness meditacija (čiji je cilj osvjestiti našu sadašnjicu i postići dublju spoznaju o sebi samima) itd. 

Istražujte i pronađite što vas najviše privlači. Bitno je biti ustrajan: kada pronađete jedan tip meditacije koji vam odgovara, nastojte ga provoditi svaki ili barem svaki drugi dan, kroz period od barem mjesec dana. Tada ćete uvidjeti koliko se opuštenije i zadovoljnije osjećate, a postupno ćete i uvježbati zahvalnost na svakom danu, događaju i osobi koja vam je prošla krož život i učinila ga bogatijim. 

Izvori:

https://bodyflow.com.hr/12-vrsta-meditacije-pregled-najvaznijih-tehnika/

https://miss7zdrava.24sata.hr/psiha-i-seks/7-najpopularnijih-vrsta-meditacije-i-kako-ih-primjenjivati-21523

https://udahni.com/vrste-meditacija/

https://sensa.story.hr/Duhovnost-i-emocije/Meditacija/a17344/7-vrsta-meditacije-Tu-smo-da-vam-pomognemo-pronaci-najbolju-za-vas.html

https://dijanajuric.com/coaching/meditacija/

https://krenizdravo.dnevnik.hr/zivotni-stil/meditacija-treba-li-nam-i-koju-tehniku-odabrati

https://www.mojzivotnidizajn.com/dvije-vrste-meditacije-koja-je-za-pocetnike/

Zimski fitness izazov – ove zime budite u najboljoj formi života!

Zimski fitness izazov – ove zime budite u najboljoj formi života!

Zima je stigla, donoseći sa sobom hladne temperature i neprekidni izazov održavanja aktivnog načina života. No, umjesto da se povučete pod pokrivač i čekate proljeće, pozivamo vas da prihvatite naš zimski fitness izazov! Ostanite aktivni, održite formu tijekom hladne sezone i blagdana, te unaprijedi
Minimalizam u svakodnevnom životu – kako se fokusirati na 'ono bitno'?

Minimalizam u svakodnevnom životu – kako se fokusirati na 'ono bitno'?

U današnjem ubrzanom ritmu života, gdje se pretjerano nameće važnost materijalnog bogatstva, minimalizam se ističe kao osvježavajući pristup, pozivajući nas da se vratimo na ono suštinsko. U ovom blogu istražit ćemo kako primjena minimalizma može transformirati našu svakodnevicu, smanjujući 'nered'
True Gum dobio je certifikat „B Corp“ – što to zapravo znači?

True Gum dobio je certifikat „B Corp“ – što to zapravo znači?

Tržište se mijenja: sve je veća potražnja za ekološki prihvatljivim proizvodima, od tvrtki i proizvođača se traži transparentnost i poštenje, a zdraviji izbori na vrhu su liste prioriteta sve većeg broja potrošača diljem svijeta. B Corp certifikat dobivaju tvrtke koje se dokazano odnose

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se